Kako nadoknaditi izgubljeni zub?

Kad jedan zub nedostaje, preostali zubi se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji mijenjajući svoj položaj. Susjedni se naginju u prazan prostor da ga zatvore, a zub iz suprotne čeljusti, iznad praznine, počinje u nju izrastati. Mijenja se način žvakanja i prenos opterećenja pa  vremenom stradaju i zglobovi koji postaju bolni i istrošeni. Osim toga, mijenja se estetika lica i mogućnost normalnog izgovaranja slova, ako govorimo o gubitku prednjih zuba.

Mogućnosti  za nadomještanje izgubljenog zuba su razne. Broj zuba koje nadoknađujemo i estetski zahtjevi nam pomažu pri odabiru.

Mobilna proteza – proteza koja se može skidati

Fiksni proteza – cementiran rad koji se ne može skinuti

Zubni implantat – vijak koji imitira korijen zuba

Mobilna proteza je protetski rad koji leži na sluznici i nadomješta izgubljene zube. Ona može biti djelimična ili potpuna.

Djelimična proteza koristi se u čeljusti u kojoj nisu izgubljeni svi zubi pa joj oni služe kao oslonac za opterećenje i omogućavaju da se ne odiže s ležišta

Potpuna proteza leži na sluznici potpuno bezube čeljusti

Pod fiksne radove ubrajamo zubne mostove. Kad nedostaje jedan zub, susjedna dva mogu se izbrusiti i služiti kao nosači konstrukcije mosta, odnosno zuba koji premošćuje nastalu prazninu. Izrađuju se od metalkeramike (metal presvučen slojem keramike) ili od potpune keramike koja je estetski prihvatljivija.

 

Zubni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost na mjestu gdje zub nedostaje i zamjena je njegovom korijenu. Na vijak dolazi suprastruktura (abutment) koja ga povezuje s zubnom krunicom. Osim jednog zuba, implantatima možemo nadomjestiti i više zuba povezujući implantate mostovima. Na primjer: ako nedostaju trojka, četvorka, petica i šestica, implantate postavimo na mjesto trojke i šestice. Oni će nam služiti kao podloga za most, a konstrukcija mosta će prekrivati prazne prostore iznad četvorke i petice.

Takođe zubni implantati nam mogu služiti i kao podloga za zubne proteze kod potpuno bezubih osoba. Njima zapravo dobijemo novi zub koji se integriše u kost kao i prirodan te može normalno podnijeti opterećenje pri žvakanju. Najvažnije od svega je što pacijent ne osjeća neugodnost i nije potrebno privikavanje na strano tijelo jer ga prihvata kao svoje.

Koji god protetski rad odaberete najbitnija je pravilna oralna higijena koja uključuje četkanje, interdentalne četkice i zubni konac.

Naravno, neizostavne su redovne kontrole kod stomatologa uz čišćenje zubnog kamenca.

Sa ponosom ističemo da je stomatološka ordinacija Maglajlić naročito poznata po kvalitetnim protetskim radovima i velikom broju zadovoljnih pacijenata kojima smo upravo pomoću savremenih protetskih procedura vratili osmijeh na lice.

Ukoliko imate pitanja ili želite zakazati pregled kontaktirajte nas na tel: +387 (0) 51 218 129

 

Share:

Leave a Reply

Powered by themekiller.com